Loading...
 
AGEING: Μεγαλώνοντας - Η ηλικιακή μετάβαση
Thursday 18 May 2017

Η ΕΠΕΜΥ διαμορφώνει ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό  για  το AGEING, δηλαδή την ηλικιακή μετάβαση, τόσο στο επίπεδο του γενικού πληθυσμού όσο και στις διάφορες ομάδες χρονίως πασχόντων ασθενών.

Το AGEING αναφέρεται στις αλλαγές και τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται με την πάροδο της ηλικίας, δεν ταυτίζεται με τη γήρανση και διακρίνεται σε πολλούς θεματικούς τομείς, όπως: φλεγμονή, αυτοανοσία, καρκίνος, αρθρίτιδα, καρδιαγγειακός κίνδυνος, αλλαγές στο μεταβολισμό, διαταραχές στον οστικό μεταβολισμό, δερματικές μεταβολές, ορμονική και νευρολογική έκπτωση, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ψυχικές επιβαρύνσεις, δίαιτα και διατροφή, βιοδείκτες, λειτουργική - συμπληρωματική ιατρική.

Επίσης περιλαμβάνει τη συστηματική ενασχόληση με την οικονομική και κοινωνική διάσταση που προκαλεί η πάροδος της ηλικίας και το φαινόμενο της  γήρανσης του πληθυσμού  αλλά και με τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται στα συστήματα υγείας και στις κοινωνικές παροχές.

 

Η εκστρατεία της ΕΠΕΜΥ με τίτλο: «ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ Ηλικιακή μετάβαση», πρόκειται ναπεριλάβει δράσεις:

- συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης

- εκπαίδευσης άλλων επαγγελματιών υγείας

- έρευνας

- ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του πληθυσμού

- παρεμβάσεις στα μέσα μαζικής μνημέρωσης και στα socialmedia

- συνεργασία με άλλες επιστημονικές εταιρείες

- πρωτοβουλίες μαζί με τις ενώσεις/συλλόγους ασθενών

- συνέργειες με τη φαρμακοβιομηχανία

- προώθηση θεσμικών αλλαγών μέσω των υπουργείων και της αυτοδιοίκησης

 

Στο προσεχές 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΠΕΜΥ στη Ρόδο, 2-5 Ιουνίου 2017, έχει ενταχθεί θεματολογία σχετική με το AGEING (εισαγωγικά την Παρασκευή 3/6, η οπτική των ασθενών την Κυριακή 4/6 και η χαρτογράφηση της νοσηρότητας στις ιατρικές ειδικότητες των μυοσκελετικών παθήσεων τη Δευτέρα 5/6).

Στο Συνέδριο θα τεθούν τα ζητήματα και θα γίνει μια πρώτη επαφή-συνομιλία των ενδιαφερομένων μερών. Στη συνέχεια πρόκειται να δημιουργηθούν κοινές ομάδες εργασίας με σκοπό την οργάνωση και διεξαγωγή στοχευμένων δράσεων.

Η ΕΠΕΜΥ επενδύει στη διεταιρικότητα και τη συνεργασία των ιατρικών ειδικοτήτων καθώς και στη συνεργασία με τις ενώσεις και τους συλλόγους ασθενών και άλλων σχετικών φορέων. Η συμμετοχή στις δράσεις για το AGEING είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο ή συλλογικότητα.

Τελικός στόχος, η ανταπόκριση σε μια από τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην κοινωνική συνοχή.

 

Παναγιώτης Τρόντζας

Πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ